„Vreau sa fac atat de multe lucruri si am atat de putin timp!” – iata povestea vietii moderne…
Gandeste-te un moment la cate lucruri iti doresti ca sa inveti. Ce este pe lista ta? Ce te opreste sa incepi? Cel mai probabil doua lucruri: timpul si lipsa cunostintelor.
Iata un adevar neplacut: cele mai utile si placute experiente din viata necesita un anumit tip de aptitudine.
A invata o aptitudine necesita timp si efort: timp pe care nu il avem si efort pe care nu suntem dispusi ca sa il depunem. Sincer, este mult mai usor ca sa stai in fata televizorului sau sa navighezi pe internet, asa ca asta facem majoritatea dintre noi si dorintele noastre raman doar vise.
Iata inca un adevar incomod: multe lucruri nu sunt placute pana cand nu ajungi ca sa le faci bine. Orice aptitudine are initial ceea ce se numeste „bariera frustrarii”, adica o perioada de timp in care esti ingrozitor de nepriceput la acel lucru si esti neplacut de constient de asta. Asa ca de ce sa incepi ceva nou, daca stii de la inceput ca nu te vei pricepe?
Nu ar fi minunat daca ai putea ca sa iti insusesti orice aptitudine noua fara frustrare si daca ai putea petrece mai putin timp luptandu-te cu indoiala si confuzia si mai mult timp distrandu-te?
Insa, chiar este posibil ca sa iti insusesti o aptitudine noua intr-un mod care necesita mai putin timp si efort, fara a-ti irosi energia? Da, este! Cu putina concentrare si efort strategic, iti vei putea insusi o aptitudine noua rapid, fara frustrarile initiale, fie ca alegi sa inveti sah, engleza business, sa crosetezi sau orice altceva.
Iata ce presupune insusirea rapida a unei aptitudini noi: un proces prin care descompui aptitudinea pe care doresti sa ti-o insusesti in cele mai mici parti posibile, identifici care dintre acele parti sunt cele mai importante si apoi, in mod deliberat, exersezi acele elemente pentru inceput. Este atat de simplu!
INSUSIREA RAPIDA A UNEI APTITUDINI PRESUPUNE 4 PASI:
– Descompunerea aptitudinii in cele mai mici sub-aptitudini posibile;
– Inveti suficient despre fiecare sub-aptitudine in parte, pentru a fi capabil ca sa exersezi inteligent si sa te auto-corectezi pe durata practicii;
– Indepartarea barierelor fizice, mentale si emotionale care stau in calea practicii;
– Practici cele mai importante sub-aptitudini pentru cel putin 20 de ore.
Nu este SF! Pur si simplu decizi ce vrei sa practici, gasesti cea mai buna modalitate de a exersa, iti faci timp sa practici si apoi practici pana ajungi la nivelul de performanta pe care ti-l doresti.
Asta nu inseamna ca rezultatele vor aparea instant. Iti amintesti scena din „Matrix” cand Keanu Reeves inchide ochii pentru cateva secunde, ii deschide, clipeste de cateva ori si spune: ” Stiu kung fu.”?. Ei bine, nu functioneza asa.
Nevoia gratificarii instantanee ii opreste pe multi oameni din a incepe sa invete o aptitudine noua. Totusi, cu efort strategic investit in mod eficient in ceva ce iti doresti si cu putina pregatire iti vei insusi o aptitudine noua rapid si cu mai putin efort, fie ca este vorba de dans sportiv, engleza pentru afaceri, programare sau orice altceva.
Pentru aceia dintre voi care doresc sa afle mai multe despre acest proces, va recomand cu caldura cartea lui Josh Kaufman – „The first 20 hours”. Mult succes!