Folosirea limbajului in mod creativ contribuie la crearea unui mesaj memorabil. Specialistii in NLP au identificat existenta a trei tipare de gandire : vizual, auditiv si senzitiv.
Tiparul de gandire reprezinta obisnuinta de a gandi intr-un anumit mod. Acesta se rasfrange asupra modului in care persoana isi reprezinta realitatea si comunica despre aceasta. De asemenea, tiparul de gandire face ca persoana sa demonstreze o receptivitate mai mare la stimuli care corespund modului sau de a se raporta a realitate.
Cand dorim sa invatam ceva, fie ca este o poezie sau engleza business, este de dorit ca sa ne cunoastem propriul tipar de gandire pentru a invata mai repede si mai eficient. De asemenea, daca facem o prezentare sau tinem o cuvantare la un eveniment, ne vom face mai usor intelesi daca cunoastem tiparele de gandire ale audientei.
VIZUALUL
Oamenii cu acest tipar:
– gandesc in imagini;
– isi reprezinta amintirile, ideile si gandurile sub forma unor imagini mentale;
– descriu detalii referitoare la culoare, dimensiune, forma, dispunere in spatiu etc.;
– le este usor sa construiasca scheme pentru a se face intelesi;
– invata citind sau privind imagini.
Exemplu: Am iesit in parcare si la 30 de metri se afla o masina alba. Lumina soarelui se reflecta in capota acesteia. Am facut cativa pasi si am vazut o alta masina, putin mai mica, indreptandu-se inspre nord. Dupa forma cred ca era un Audi vechi.
AUDITIVUL
Oamenii cu acest tipar:
– gandesc in sunete care pot fi voci sau zgomote;
– isi reprezinta amintirile, ideile si gandurile sub forma de cuvinte sau sunete;
– descriu detalii referitoare la sunete, intensitatea si ritmul acestora;
– invata ascultand.
Exemplu: Am iesit in parcare si m-a izbit vuietul strazii. Am auzit in apropiere un motor pornit. Muzica din restaurant razbatea prin usa intredeschisa. Am facut cativa pasi si mi-a ajuns la urechi zgomotul unui motor vechi, probabil de Audi.
SENZITIVUL
Oamenii cu acest tipar:
– gandesc in senzatii ( fie ca emotii interne, fie ca o atingere fizica, un miros sau un gust);
– isi reprezinta gandurile, ideile si amintirile sub forma de senzatii;
– descriu detalii referitoare la senzatii;
– invata experimentand.
Exemplu: Am iesit in parcare si am simtit un miros puternic de benzina si vantul caldut de primavara. M-as fi bucurat de atmosfera placuta a zilei, dar m-a trezit din vis o masina din apropiere. Vantul a inceput sa bata mai tare. Am mai facut cativa pasi si un Audi vechi a facut sa imi sara inima din piept.
De obicei, persoanele aflate in audienta, la o prezentare de exemplu, au tipare de gandire diferite. Pentru a face ca mesajul sa ajunga la fiecarea dintre ele si sa fie retinut de acestea, este necesara folosirea de cuvinte din toate tiparele.
EXEMPLE DE CUVINTE SPECIFICE PENTRU FIECARE TIPAR:
Vizualul: a vedea; a lumina; clar; dimensiune; privire; situatia e neclara; viitorul pare luminos; vreau sa vad ce iese; a se alinia; lucrurile arata bine; abia astept sa ne revedem.
Auditivul: a spune; tare; sa va explic; discutie; a suna; a vorbi; a asculta; spune-mi cum este; imi suna bine; volum; a se armoniza; unda; rasunet.
Senzitivul: atingere; aspru; gust; relaxat; cald; a tine sub control; gustul dulce al succesului; am savurat momentul; m-a miscat lucrul acesta; a lua contact cu realitatea.