Intrebari? 0731 659 673

Ce te motiveaza?

Care este limita a ceea ce poti face? Cand ma gandesc la limite, ma gandesc la reguli si restrictii, la profesori si supervizori care ne cer socoteala in raport cu acele limite. Ceea ce nu este un lucru rau. Adica, daca esti ca mine, eu am nevoie de acei oameni care sa ma mentina constant in responsabilitatea de a face ceea ce trebuie sa fac. Insa dincolo de limite este ceva diferit. Ma gandesc la acei profesori, supervizori, lideri care ne inspira sa facem mai mult decat ceea ce este de datoria noastra, sa facem mai mult decat ceea ce ‘trebuie’ sa facem si sa o facem nu pentru ca ne spun ei sa o facem, ci pentru ca…vrem sa o facem.

Cum putem inspira alti oameni si pe noi insine sa fim motivati? Din studiile psihologice reiese ca totul de rezuma la un singur cuvant: „imputernicire”. Nu tipul de imputernicire care se utilizeaza des prin companii:”Te imputernicesc/deleg sa faci X lucru cat mai repede si cu cat mai putine resurse. Du-te si fa-l!”. Ma refer la a te simti imputernicit, la a te motiva din interior. Daca vrei sa stii daca te simti imputernicit pune-ti urmatoarele 3 intrebari care, desi sunt de bun simt, au la baza cercetari psihologice. Daca raspunzi „DA” la toate, inseamna ca te simti imputernicit:

Poti sa o faci?

Crezi ca o poti face? Ai timpul, cunostintele si pregatirea pentru a face acel lucru?

Va functiona?

Crezi ca ceea ce urmeaza sa faci, procesul in sine va functiona? Dupa o analiza logica a datelor, crezi ca ceea ce faci va duce la rezultatul dorit?

Merita?

Cum spune Dale Carnegie, din ziua in care ne nastem tot ceea ce facem este ca sa obtinem ceva. Consecintele a ceea ce faci, merita?

Avem o intrebare de training, una de educatie si o intrebare motivationala. Daca raspunsul tau este „DA” la aceste intrebari, te vei simti competent, motivat, stiind ca faci o munca care merita timpul si efortul. Insa acesta este un alt tip de motivatie, vine din interior, este propria ta motivatie, nu se uita nimeni dupa umarul tau pentru a controla daca faci sau nu ceva sau cum faci acel ceva. Cand decizia de a face ceva este alegerea noastra si nu este impusa, ne simtim imputerniciti.

In modul in care comunicam cu noi insine si cu ceilalti putem fi oameni care cauta succesul sau incearca doar sa evite esecul. Diferenta dintre cele doua tipuri este enorma si este bazata pe modul in care ne vorbim, atat noua insine, cat si celorlalti. Aici se naste motivatia.

Orice va doriti sa realizati sau sa invatati, fie ca va doriti sa invatati sa pescuiti, sa tricotati, engleza pentru afaceri sau orice altceva, fie ca doriti sa invatati voi sau sa ajutati alti oameni sa invete, ganditi-va la aceste intrebari si va veti simti imputerniciti. Inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru orice intrebare va rugam ca sa ne contactati la tel: 0731 659 673