Autorul Mark Twain a spus la un moment dat: ‘Exista doua tipuri de oameni: cei care au emotii si cei care nu recunosc’. Asa ca, odata ce acceptam ca (aproape) toti oamenii care sustin o prezentare au emotii – fie ca este formala sau informala, lunga sau scurta, in fata unor straini sau a colegilor, in limba engleza sau oricare alta limba, tot ceea ce trebuie sa facem este sa gasim solutii pentru a ne gestiona emotiile si chiar pentru a invata cum sa le folosim in avantajul nostru.
Iata cateva modalitati prin care ne putem gestiona si chiar reduce emotiile in timpul unei prezentari:
- Pregateste-te. ‘A esua in a te pregati inseamna a te pregati sa esuezi’. Pregatirea este cheia unei prezentari de succes. Nimic nu te va relaxa mai mult decat a stii ceea ce vrei sa spui si a exersa modul in care o vei spune. Asigura-te ca iti exersezi discursul pana cand te familiarizezi cu el – atunci te vei putea concentra pe alte lucruri: tonalitatea vocii, limbajul corpului etc.
- Invata sa te relaxezi. Cateva exercitii fizice usoare si exercitii de respiratie inaintea prezentarii te pot ajuta sa reduci starea de nervozitate. Ca exemplu: inainte de prezentare, aseaza-te confortabil cu spatele drept. Inspira usor, tine-ti respiratia pentru aproximativ 5 secunde, apoi expira usor. Iti poti relaxa muschii faciali deschizand ochii si gura larg si apoi inchizandu-le strans.
- Familiarizeaza-te cu locul unde vei tine prezentarea. Incearca sa ajungi cu ceva timp inaintea prezentarii, plimba-te prin sala si asigura-te ca ai toate lucrurile de care ai nevoie pentru prezentare. Exerseaza folosind echipamentul pe care il vei folosi pe durata prezentarii (ex: microfon, video proiector etc).
- Cunoaste-ti audienta. Daca este posibil, intampina-ti audienta si converseaza putin cu ei cand ajung. Iti va fi mai usor sa vorbesti unor oameni care nu sunt in totalitate niste straini.
- Concentreaza-te pe mesaj. Incearca sa te concentrezi pe mesajul pe care vrei sa il transmiti si pe audienta, nu pe temerile tale.
- Vizualizeaza succesul. Imagineaza-ti cum vorbesti in fata audientei cu o voce clara si sonora. Apoi vizualizeaza aplauzele de la sfarsitul prezentarii, in timp ce zambesti. J
Poti folosi pasii de mai sus pentru a reduce nervozitatea, dar tine minte si faptul ca a avea emotii nu este neaparat ceva rau. Multi prezentatori cu experienta va pot spune ca va puteti folosi emotiile pentru a avea un plus de energie necesar pentru o performanta buna.